Miejsce dobre dla każdego.

Gmina Dobrzyca

1.     Przestrzegania warunków prowadzenia sprzedaży napojów alkoholowych określonych w przedmiotowej ustawie , a w szczególności:

  • Posiadanie ważnego zezwolenia na sprzedaż napojów alkoholowych
  • Posiadanie dowodu wniesienia opłaty za korzystanie z zezwoleń,
  • Zaopatrywanie się w napoje alkoholowe wyłącznie u producentów i przedsiębiorców posiadających odpowiednie zezwolenie na sprzedaż hurtową napojów alkoholowych,
  • Posiadanie dokumentów potwierdzających tytuł prawny lokalu , w którym sprzedawany jest alkohol

2.     Weryfikacji prawidłowości składanych corocznie oświadczeń o wartości sprzedanego alkoholu w roku poprzednim

3.     Stwierdzenia czy prowadzenie sprzedaży jest zgodna z udzielonym pozwoleniem

4.     Stwierdzenia przestrzegania zakazu sprzedaży alkoholu na kredyt lub pod zastaw

5.     Stwierdzenia przestrzegania zakazu sprzedaży i podawania napojów alkoholowych osobom nieletnim i nietrzeźwym

6.     Kontroli przestrzegania zakazu spożywania alkoholu w miejscu sprzedaży

7.     Kontroli przestrzegania zasad reklamy i promocji napojów alkoholowych

8.     Sposób informowania klientów o szkodliwości spożywania alkoholu

 

DLA POTRZEB KONTROLI NALEŻY PRZYGOTOWAĆ NASTEPUJĄCE DOKUMENTY :

1.     Aktualne zezwolenie na sprzedaż napojów alkoholowych

2.     Dowód opłaty za korzystanie zezwoleń na sprzedaż napojów alkoholowych

3.     Dokument potwierdzający tytuł prawny do zajmowania lokalu, stanowiącego punkt sprzedaży napojów alkoholowych ( np. umowa najmu , umowa dzierżawy , akt notarialny)

4.     Książka kontroli

5.     Wymagane jest pisemne wskazanie osoby upoważnionej do reprezentowania przedsiębiorcy w trakcie kontroli , w szczególności w czasie jego nieobecności

6.     Dokumenty potwierdzające prawdziwość złożonego oświadczenia za sprzedaż napojów alkoholowych za poprzedni rok:

  • Wydruk fiskalny sprzedaży napojów alkoholowych podziałem na grupy
  • Wydruk niefiskalny z drukarki fiskalnej sprzedaży napojów alkoholowych z podziałem na grupy
  • Zestawienie rzeczywistych wartości sprzedaży napojów alkoholowych wygenerowane z licencjonowanych programów komputerowych rejestrujących obrót towarami

WYBÓR PUNKTÓW SPRZEDAŻY DO KONTROLI

Do kontroli zostaną wytypowane nowo otwarte punkty sprzedaży napojów alkoholowych oraz punkty sprzedaży wytypowane  na podstawie analizy prawdopodobieństwa naruszenia prawa w ramach wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorców prowadzących sprzedaż napojów alkoholowych na terenie Gminy Dobrzyca.

 

Sposób ustalenia terminu kontroli

Zgodnie z art. 48 ust.2 Prawo przedsiębiorców , kontrolę wszczyna się po upływie 7 dni i nie później niż przed upływem 30 dni od dnia doręczenia zawiadomienia  o zamiarze wszczęcia kontroli.

Osoby przeprowadzające kontrolę

Kontrola zostanie przeprowadzona przez upoważnionych członków Gminnej Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych w Dobrzycy.

Miejsce przeprowadzenia kontroli

Zgodnie z art. 51 Ustawy Prawo przedsiębiorców kontrolę przeprowadza się w siedzibie przedsiębiorcy lub w miejscu wykonywania działalności gospodarczej.