Gmina Dobrzyca

Miejsce dobre dla każdego.

IX Konkurs kulinarny Nasze Dziedzictwo Kulinarne "Smaki Regionów Południowej Wielkopolski"

 (link otworzy duże zdjęcie)

Podczas IX konkursu kulinarnego Nasze Dziedzictwo Kulinarne „Smaki Regionów Południowej Wielkopolski”  udział wzięło 17 kół i stowarzyszeń. Jury, w składzie: przewodniczący –  Zygmunt Jaworski oraz członkowie Elżbieta Prusak, Małgorzata Pawłowska, Piotr Świderski i Katarzyna Wojtkowiak, dokonało oceny przygotowanych potraw i przyznało następujące miejsca:

I miejsce – Koło Gospodyń Wiejskich w Sośniczce za zupę czerninę z makaronem i kulebiaczki

II miejsce – ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Sośnicy za zupę grochową z wkładką i kaczkę w sosie żurawinowym oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za karkówkę w sosie pomidorowym z pieczarkami

III miejsce –  ex aequo Koło Gospodyń Wiejskich w Kraszewicach za kaczkę nadziewaną jabłkami, ogórki małosolne, chleb, ocet jabłkowy, dżem borówkowy, dynie, smalce i mniszek oraz Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za zrazy.

Nagrodę specjalną otrzymali:

–  Dzienny Dom Senior – Wigor w Sośnicy za ciasto drożdżowe – nagrodę ufundowała Pani Prezes Banku Spółdzielczego w Dobrzycy Grażyna Palczewska,

– Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrzycy za najładniej przystrojone stoisko – nagrodę ufundował Starosta Powiatu Pleszewskiego Maciej Wasielewski,

– Koło Gospodyń Wiejskich w Lutyni za największą ilość przygotowanych potraw – nagrodę ufundował Burmistrz Gminy Dobrzyca Jarosław Pietrzak.

 

 

Tekst i zdjęcia A. Szymkowiak

Opublikowano: 14 czerwca 2018 12:10

Kategoria: Aktualności

Zdjęcia:

Wyświetleń: 150